Podcast: Drs. Marilene de Zeeuw over de invloed van stress bij bevalling en geboorte

'We verwachten veel te veel van nieuwe ouders'

1 februari 2023

In Nederland kampt 10 tot 20 procent ouders met een (postnatale) depressie, dat is grofweg gezegd één op de vijf ouders. Marilene de Zeeuw is klinisch psycholoog en gedragstherapeut, maar vooral bekend als Infant Mental Health Specialist. Zij richt zich als hulpverlener op jonge ouders die langdurige stress en problemen ervaren tijdens en na de bevalling. In deze aflevering van de RINO Groep Podcast vertelt zij hierover.


Luister deze podcast via SoundcloudiTunesGoogle Podcasts of Spotify.


Relatie tussen ouders en kind

Volgens De Zeeuw wordt standaard van de bekende roze wolk uitgegaan bij geboortes. Maar, een deel van jonge gezinnen voelt juist veel stress en eenzaamheid. Eenzaam omdat ze denken dat ze de enigen zijn die niet op die wolk vertoeven. Hoe om te gaan met gevoelens van machteloosheid en verdriet bij jonge ouders?
 
Wanneer het over ‘hechting’ gaat, spreekt De Zeeuw liever van een relatie tussen ouder(s) en een pasgeboren kind. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat die relatie al in de buik van de vrouw begint. Stemmen van buitenaf, maar ook het vruchtwater van de moeder geven het ongeboren kind informatie. Wanneer een zwangerschapsperiode dus gestrest verloopt, kán dat een weerslag hebben op de baby. In deze podcastaflevering vertelt De Zeeuw hierover.

Veerkracht

We willen graag geloven dat jonge kinderen veerkrachtig zijn. Maar dat klopt niet, volgens De Zeeuw. Jonge kinderen zijn uitermate kwetsbaar. Veerkracht zit in de zorg om een kind heen en in de aandacht voor complexe leefomstandigheden waar jonge kinderen en ouders in terechtkomen. ‘Een baby is geen liefdesbaby, maar een heel uitdagend langetermijnproject’, zegt De Zeeuw.
 
‘Jonge gezinnen mogen zich veel meer omringen met hulptroepen. De schoonmoeder die een wasje komt draaien, of die vriend of vriendin die even op het kind past zodat de ouders net even een extra uurtje kunnen bijslapen. Ook op de werkvloer zou dat anders mogen: jonge ouders zijn het eerste jaar weinig waard. We verwachten veel te veel van de vader en de moeder.’  

Intergenerationeel trauma

Er is, onder meer door Claire Stramrood, veel onderzoek gedaan naar enkelvoudige PTSS rond de geboorte van een kind, dat van invloed is op zowel de ouders als het kind. Steeds duidelijker wordt ook dat chronische PTSS, zoals vroegkinderlijk trauma en persoonlijkheidsproblematiek, een nog veel grotere invloed lijkt te hebben. Als een vader of moeder een slechte band heeft met zijn of haar ouders, bijvoorbeeld door mishandeling van (één van) diens ouders, dan kan dat zijn weerslag hebben op de band met de pasgeboren baby. ‘Het is heel belangrijk om daar bewust van te worden; dat onder ogen te zien en het bijkomende gevoel aan te gaan. Dat is een manier om eventuele herhaling te voorkomen of te doorbreken.'

Drs. Marilene de Zeeuw is hoofddocent Infancy bij de opleiding tot klinisch psycholoog K&J. Meer weten over haar verschillende casussen en inzichten? Luister naar deze aflevering van de RINO Groep Podcast.


 

Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Presentatie: Jolie Jacobs.
Productie: Byline

Benieuwd naar ons opleidingsaanbod rond Infant Mental Health? Bekijk het overzicht.

Ook benieuwd naar de overige afleveringen van de RINO Groep Podcast? Bekijk het overzicht.