We moeten samen met de deelnemers, sprekers en de locatie Figi voldoen aan de lokale en RIVM richtlijnen. We blijven de ontwikkelingen volgen en zullen indien nodig aanpassingen doorvoeren. Meer informatie over de coronamaatregelen bij Hotel Theater Figi vind je op de site van Figi.
Inhoud
Onderzoek toont aan dat trauma en ervaringen in de vroegkinderlijke hechting worden opgeslagen in het lichaam. Kennis van en aandacht voor lichamelijke signalen zoals houdingen, gebaren, bewegingen en spreekstijl verrijken je diagnostiek en behandeling.
Sensorimotor Psychotherapy is een goede aanvulling op de benadering vanuit emoties, cognities en gedrag. Je voegt een extra laag toe, namelijk de fysiologische connectie met het trauma, die o.a. leidt tot fight-flight-freeze reacties. Deze benadering is uitstekend te gebruiken als aanvulling op andere behandelvormen, zoals EMDR.
Het tweedaagse programma bestaat uit lezingen en ervaringsgerichte werksessies met de focus op sensorimotor psychotherapy. De sprekers zijn experts die gecertificeerd zijn in Sensorimotor Psychotherapy zoals Tony Buckley en Anneke Vinke. Tony verzorgt zijn onderdelen in het Engels. De rest van het programma is in het Nederlands.
De eerste dag kent een plenair karakter. Je leert de basisprincipes van Sensorimotor Psychotherapy en verrijkt je kennis met (interactieve) lezingen over diverse onderwerpen zoals:
- Neurobiologie
- Gehechtheid
- Trauma
- Polyvagaaltheorie
De tweede dag staat in het teken van ervaringsgerichte keuzesessies over de basisbeginselen en daarna keuze uit verdieping op het gebied van de combinatie met EMDR en werken met groepen of de toepassing bij kinderen en jongeren.
Wat leer je?
- Je leert hoe fysieke processen en patronen een rol spelen in het ontstaan voor gehechtheidsrelaties en wat dit betekent voor therapeutische interventies
- Je leert hoe de polyvagaaltheorie en neuroceptie lichaamsgericht kunnen worden toegepast binnen behandeling
- Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van body tracking en het signaleren van trauma in en via het lichaam
- Je leert hoe een goede lichaamsgerichte blik je diagnostiek en behandeling verrijkt
- Je leert wat de basiselementen zijn voor Sensorimotor Psychotherapy
- Je krijgt tips en trics voor goede zelfzorg en het voorkomen van somatische overdracht, compassiemoeheid en burn-out
Afhankelijk van de gekozen workshops leer je aanvullend:
- Hoe je de basisprincipes van Sensorimotor Psychotherapy integreert in je therapeutische attitude
- De basistechnieken vanuit Sensorimotor Psychotherapy
- De belangrijke verschillen tussen Sensorimotor Psychotherapy en EMDR en welke behandeling wanneer de voorkeur heeft
- Indien je al opgeleid bent in Sensorimotor Psychotherapy hoe je dit kunt inzetten binnen het EMDR-protocol
- Met kinderen en hun ouders de lichamelijke signalen naar het expliciete bewustzijn te brengen
- Op een speelse manier met kinderen en ouders werken met gehechtheid, trauma en het lichaam
- De kracht van groepen in het toepassen van Sensorimotor Psychotherapy om verandering in het dagelijks leven van cliënten te bewerkstelligen
We kunnen je niet in twee dagen opleiden tot Sensorimotor Psychotherapist. Wel mag je rekenen op een verdieping van je kennis over trauma, neurobiologie en gehechtheid en lichaamsgericht werken en vaardigheden die je direct kunt toepassen bij cliënten.
Ervaringsgerichte sessies
In de eerste ronde volgt iedereen een ervaringssessie over de basic foundations van Sensorimotor Psychotherapy. In ronde 2 is er keuze uit 3 sessies.
Ronde 1