Congres Bemoeizorg: als leven overleven wordt  (C2407)

€ 225

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Bemoeizorg stelt hoge eisen aan kennis, vaardigheden en attitude van de hulpverleners. Of je nu werkt in een gespecialiseerd ggz-team, in een sociaal wijkteam, in de verslavingszorg, een psychiatrische werksetting of in de verstandelijk gehandicaptenzorg, je moet deskundig zijn op zeer veel verschillende terreinen en bereid zijn om kleine stappen te zetten, samen met de cliënt. Het aantal mensen dat door Bemoeizorg geholpen wordt neemt toe én daarom organiseren we dit congres.
 
  • Inhoud

    Steeds meer mensen balanceren op een dunne lijn tussen leven en overleven. Het wordt voor hen moeilijker om het leven te leiden volgens ons dagelijkse model. Er is meer armoede, middelengebruik neemt toe en er zijn meer economische dak- en thuislozen en illegalen. Als schuld en schaamte toenemen, val je zomaar tussen wal en schip en heb je niet makkelijk toegang tot een expert om je te helpen. Als je werkt in de bemoeizorg heb je bijzondere competenties nodig om deze ‘zorgvuldige zorgzoekers’ te verleiden tot zorg.

    Tijdens het congres krijg je nieuwe inzichten om je werk als professional nog beter te doen en daarbij blikken we vooruit op wat het jaar 2025 gaat brengen. Ook als je nog geen opleiding hebt gevolgd (Post-hbo opleiding Bemoeizorg) ben je welkom om te ervaren hoe het is om in deze mooie, bijzondere wereld werkzaam te zijn. 

    Wat brengt deze dag jou? 

    • Inzicht in de ontwikkelingen van Bemoeizorg in 2025. 
    • Nieuwe kennis, vaardigheden en toepasbare inzichten voor in de dagelijkse praktijk.
    • Kennis over gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg. 
    • Wat de kracht van muziek binnen het herstelproces voor jou als professional kan betekenen. 
    • Nieuwe inzichten op het gebied van Herstel ondersteunende zorg. 
    • Uitleg over de LEAP-methode (Listen, Empathize, Agree, Partner). 
    • Hoe je veranderingen tot stand kunt brengen in je dagelijkse werk. 
    • Een kennismaking met bemoeizorg voor geïnteresseerden in de opleiding.

    Het programma:

    09:00 – 10:00 uur:
    We beginnen de dag zoals elke zondag hoort te zijn: een relaxte vibe, een kopje koffie en iets lekkers. Tijd om kennis te maken of om bij te praten. 
    10:00 – 10:30 uur: Centrale opening en lezing Bemoeizorg, afvoerputje of parel in de zorg? door dagvoorzitter Niels Mulder (Hoogleraar OGGZ) en Simone van de Lindt (voormalig hoofdopleider opleiding Bemoeizorg).  
    10:30 – 11:15 uur: Gemeenschapsgerichte Zorg in Gent door Jochen van den Steen.
    11:15 – 11:30 uur: Koffiepauze 
    11:30 – 12:15 uur: Workshopronde 1 met keuze uit één van de volgende workshops:

    Wendy presenteert haar verhaal van de straat over dakloosheid en het belang van samenwerking buiten de gebaande paden. Ze bespreekt hoe je op onorthodoxe wijze en met betrokkenheid van anderen echte verandering kan bewerkstelligen.

    Harry Gras en Rokus Loopik gebruiken tijdens hun (Bemoeizorg)lessen en studiereizen naar het buitenland altijd muziek. Wat is er mooier en meer helend dan echte mensen, echte songs en echte muziek? Louis Puggaard-Müller, Robin IJzerman en Youri Lentjes maken met hun Learning Experience Entourage deel uit van deze workshop en brengen zelfgeschreven en gecomponeerde muziek ten gehore – kippenvel gegarandeerd. 

    Tijdens deze workshop deelt Anneke haar inzichten en kennis over hoe en waarom je yoga toe kan passen binnen het psychotische spectrum en mentale gezondheidszorg in het algemeen. 

    Invulling onbekend! Tijdens de RINO Talks pakken verschillende experts vanuit de Bemoeizorg het podium voor korte 10 minuten durende talks over van alles en nog wat. Wie weet deel jij hier ook jouw verhaal!
     

    12:15 – 13:15 uur: Uitgebreide lunch 
    13:15 – 14:00 uur: Workshopronde 2 met keuze uit één van de volgende workshops: 

    Tijdens deze workshop krijg je uitleg op hoe bemoeizorg aansluit bij kwartiermaken. Inspirerende voorbeelden vanuit de praktijk laten zien hoe je gastvrijheid creëert voor mensen die begeleiding nodig hebben. Deze verdiepingssessie sluit aan op de eerdere lezing Gemeenschapsgerichte Zorg in Gent. 

    Harry Gras en Rokus Loopik gebruiken tijdens hun (Bemoeizorg)lessen en studiereizen naar het buitenland altijd muziek. Wat is er mooier en meer helend dan echte mensen, echte songs en echte muziek? Louis Puggaard-Müller, Robin IJzerman en Youri Lentjes maken met hun Learning Experience Entourage deel uit van deze workshop en brengen zelfgeschreven en gecomponeerde muziek ten gehore – kippenvel gegarandeerd. 

    Bemoeizorg is een term die de handelingsverlegenheid van hulpverleners uitdrukt. Het duit op zorgverlamming bij de professional en zorgmijding bij de mensen die zorg nodig hebben. In deze workshop reikt Gerard handvaten uit over hoe je als hulpverlener voor verbinding zorgt met de zorgzoeker. 

    Invulling onbekend! Tijdens de RINO Talks pakken verschillende experts vanuit de Bemoeizorg het podium voor korte 10 minuten durende talks over van alles en nog wat. Wie weet deel jij hier ook jouw verhaal!

    14:00 – 14:45 uur: Als leven overleven wordt door psychiater Roland Hoven en ervaringsdeskundige John Jongejan
    14:45 – 15:00 uur: Koffiepauze 
    15:00 – 15:45 uur: Effectieve communicatie met ernstige psychische aandoeningen door Xavier Amador en Rokus Loopik 
    15:45 – 16:30 uur: Centrale afsluiting
     door het terugspeelstraattheater met een recap van de dag. De belangrijkste inzichten delen we nogmaals met elkaar onder het genot van theater, muziek en een drankje om de zondagmiddag mee af te sluiten. 

    Omschrijving lezingen:

    Bemoeizorg, afvoerputje of parel in de zorg? 
    Niels Mulder en Simone van de Lindt blikken terug op de veranderingen die de bemoeizorg de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Ook kijken ze vooruit naar kansrijke ontwikkelingen, maar ook risico’s in het huidige maatschappelijk speelveld van de OGGZ. 

    Gemeenschapsgerichte Zorg in Gent
    Jochen van den Steen licht in deze lezing het belang van gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg toe en hoe dit in de praktijk werkt in de regio Gent. 

    Als leven overleven wordt door psychiater Roland Hoven en ervaringsdeskundige John Jongejan 
    Op poëtische wijze nemen Roland en John je mee in hun gezamenlijke verhaal dat tot stand is gekomen door elkaar brieven te schrijven. Werken in de psychiatrie is een uitdaging voor zowel professional als ervaringsdeskundige en Roland en John delen hun inzichten over herstel ondersteunende zorg. 

    Effectieve communicatie met ernstige psychische aandoeningen door Xavier Amador en Rokus Loopik 
    Listen, Empathize, Agree, Partner – de LEAP-methode staat centraal in deze lezing. Xavier en Rokus leggen uit hoe deze methode helpt bij communicatie met mensen die lijden aan psychische aandoeningen en benadrukken het belang van vertrouwen en begrip in de geestelijke gezondheidszorg. 

  • Datum

    Datum

    Zondag 17 november 2024 van 9.30 -16.30 uur

    Locatie: RINO Groep, Oudenoord 6, Utrecht

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat als je de hele dag aanwezig bent geweest

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Ggz-agoog
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Hbo-verpleegkundige
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Social worker
    • Maatschappelijk werker
    • Hulpverleners (algemeen)
    Je bent van harte welkom met een vergelijkbare functie of vooropleiding.

    Heb je je ingeschreven voor de Post-hbo opleiding Bemoeizorg die start in het najaar 2024? Dan maakt dit congres automatisch deel uit van je opleiding en hoef je je niet apart aan te melden.

     

  • Sprekers
    prof. dr. Niels Mulder

    Spreker: prof. dr. Niels Mulder

    Niels Mulder is hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en als psychiater en onderzoeker werkzaam bij Bavo Europoort, onderdeel van de Parnassia Bavo Groep en het Erasmus MC. De onderzoeksactiviteiten vinden plaats in het kader van het Onderzoekcentrum ESPRi, een samenwerkingsverband tussen de GGZ Instellingen in Rijnmond, de GGD en het Erasmus MC. Prof. Mulder werkt als psychiater in een FACT-team en doet onderzoek op het gebied van de OGGZ (bevolkingsonderzoek, acute psychiatrie, toepassing van dwang en (F) ACT en heeft in dit kader diverse onderzoekssubsidies verkregen. Prof. Mulder publiceert over acute psychiatrie, openbare geestelijke gezondheidszorg en bemoeizorg in diverse (inter)nationale tijdschriften en boeken.Lees meer
    Harry Gras

    Spreker: Harry Gras

    Harry Gras, sociaal psychiatrisch verpleegkundige en systeemspecialist. Hij heeft meer dan 38 jaar ervaring in de psychiatrie en is specialist in de openbare geestelijke gezondheidszorg.Lees meer
    drs. Simone van de Lindt

    Spreker: drs. Simone van de Lindt

    Simone van de Lindt is socioloog en sociaal psycholoog en werkte vanaf 1978 achtereenvolgens als hoofd van een afdeling Preventie en als stafmedewerker zorgvernieuwing bij verschillende ggz-instellingen. Tot 2013 werkte zij bij het Trimbos-instituut, waar ze zich inzette voor de verbetering van de psychiatrische zorg en oggz. Onder meer was zij projectleider van de verbeterprojecten Bemoeizorg, Schizofrenie, Terugdringing Dwang en Drang. Op dit moment is Simone actief in de scholing van teams, o.a. ((F)ACT)teams, op het gebied van bemoeizorg. Zij publiceerde over bemoeizorg, over het verbeteren van samenwerking rond sociaal kwetsbare mensen en over innoveren met teams in de (o)ggz en verslavingszorg.Lees meer
    Gerard Lohuis

    Spreker: Gerard Lohuis

    Gerard Lohuis  is sociaal psychiatrisch verpleegkundige, docent en stafmedewerker bij Lentis. Hij heeft zeer ruime ervaring op het gebied van de oggz, zorgcoördinatie, rehabilitatie en dubbele diagnose problematiek. Hij is auteur van o.a. het boek ‘Van bemoei- naar groeizorg’. 
    Lees meer
    Rokus Loopik

    Spreker: Rokus Loopik

    Rokus Loopik is sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Ruim twintig jaar liep hij door de straten van Amsterdam en pleegde Bemoeizorg, ACT en Housing First. Momenteel organiseert hij Mental Health and Recovery Learning Experiences naar binnen- en buitenland. Hij is trainer van Bemoeizorg, ACT, Housing First en LEAP. Hij afficheert zichzelf graag als ‘ontdekkingsreiziger’, ‘dwarsdenker’ en ‘stigma buster’. Lees meer

    Toon Walravens

    Spreker: Toon Walravens

    Toon Walravens is Ambassadeur van GroeiRijk GGzE bij GGz Eindhoven. Daarnaast heeft hij vanuit zijn bedrijf Walravens Zorgadvies een adviseursfunctie op het gebied van ervaringsdeskundigheid en rehabilitatie. Hij werkt nauw samen met justitiële inrichtingen, forensische zorg, maatschappelijke opvang en de ggz. In 2013 heeft hij de internationale 'Redemption & Justice Award' in Leicestershire in Engeland in ontvangst genomen. Deze award komt van No Offence, een internationale netwerkorganisatie die zich bezighield met uitwisseling van kennis, meningen en verschillen perspectieven op het gebied van justitie/forensische zorg. Toon werd voorgedragen voor zijn bijdrage aan herstelondersteunende zorg in Forensische kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven en voor zijn inzet om mensen te ondersteunen die in een reclasseringssituatie zitten.Lees meer
  • Reviews
3500 ms