Emotionele ontwikkeling en welbevinden: Diagnostiek (SEO-V en SEO-R²) en interventies  (B2505)

€ 1.485

Inschrijven wachtlijst

Mogelijk t/m 3 februari 2025

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Werk jij met mensen die zorg en behandeling ontvangen binnen de (verstandelijke) gehandicaptenzorg of ggz, binnen een forensisch kader, of die op het (speciaal) onderwijs zitten? In deze cursus leer je hoe je de SEO (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling, V (verkort) en R² (revised)) kunt toepassen, interpreteren en vertalen naar de praktijk. Ook de theorie en kennis over emotionele ontwikkeling komen aan bod. De cursus wordt afgesloten met een train-de-trainersdag.
 
  • Inhoud

    In deze cursus wordt de emotionele ontwikkeling ingebed in de integratieve diagnostiek en beeldvorming. Het gaat zowel om kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die emotionele kwetsbaarheid ervaren en gebaat zijn bij afgestemde ondersteuning zodat er geen sprake is van over- of onderschatting op draag- en veerkracht. Deze scholing is van toepassing voor mensen die zorg en behandeling ontvangen binnen de ggz, binnen een forensisch kader, als wel binnen de zorg voor mensen met een (verstandelijke) beperking en (Speciaal) Onderwijs. De instrumenten die worden behandeld in de cursus zijn de SEO (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling) – V (verkort) en – R² (revised).

    Deze scholing is ontwikkeld in samenspraak met de Universiteit en Hogeschool van Gent.

    Wat leer je?

    • Je leert over de emotionele ontwikkeling: hoe wordt deze herkend bij het kijken naar beelden.
    • Je doet inzicht op over de diagnostische schalen SEO-V en SEO-R², handvatten voor interventies en adviezen in de praktijk.
    • Je ontwikkelt vaardigheden in training, zodat je zelf (gecertificeerde) scholing kunt geven over deze diagnostische schalen en theorie van emotionele ontwikkeling.

    Werkwijze

    Dag 1
    Je leert over het theoretisch kader van dr. Anton Došen, over emotionele ontwikkeling, het ontwikkelingsdynamisch model en inbedding van emotionele ontwikkeling in de integratieve diagnostiek.

    Dag 2
    Je krijgt inzicht in de schaal SEO-V (verkorte versie van de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling), hoe deze werd ontwikkeld door een internationale onderzoeksgroep en leert deze toepassen en interpreteren.
    Daarnaast is er de mogelijkheid om te oefenen met de VEO; Vragenlijst Emotionele Ontwikkeling, voor cliënten zelf. Er wordt geoefend met afname.

    Dag 3
    Deze dag besteden we aan de SEO-R² (vernieuwde versie van de SEO). Er wordt besproken bij welke casuïstiek de SEO-R² of de SEO-V meer passend is. Er wordt geoefend met afname.

    Dag 4
    Vertaling naar de praktijk: handelingsadviezen naar specifieke doelgroepen. Je leert hoe je een aansluitende benadering en/of context kunt formuleren en samenstellen. Er worden tips gegeven voor verslaglegging, praktische methodieken geïntroduceerd en aandacht besteed aan overdracht naar teams.

    Dag 5
    Train-de-trainersdag met trainersvaardigheden waarmee je leert je collega's bij te scholen in de schalen en basiskennis over kunt dragen m.b.t. emotionele ontwikkeling. In deze dag presenteer je je kennis en je eigen trainersvaardigheden, zodat het denkkader over emotionele ontwikkeling op je werkplek kan worden geïmplementeerd.
     

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Toetsen

    De cursus wordt afgerond met een presentatie van een casus (dag 1 t/m 3) en een praktijktoets of presentatie van de module training (dag 4 en 5)

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datums
    Ma. 10 maart 2025 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Ma. 24 maart van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Ma. 14 april van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Ma. 12 mei van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Ma. 2 juni van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht



    (Omvang: 30 uur)
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Verpleegkundig specialist
    • Diagnostisch werkende
    Je hebt ervaring met diagnostiek en basiskennis van de normale ontwikkeling bij kinderen.

  • Docenten
    drs. Ester de Bruijn

    drs. Ester de Bruijn

    Ester de Bruijn werkt sinds 1999 als orthopedagoog in Amsterdam bij Cordaan. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor supervisie, coaching en training.Lees meer
    drs. Angelique van Lier-Weir

    drs. Angelique van Lier-Weir

    Angelique van Lier-Weir is orthopedagoog-generalist en werkt bij Lore behandelcentrum/ORO, een zorgaanbieder voor volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Ze is met name werkzaam binnen Kind en Jeugd, geeft behandeling, supervisie, werkbegeleiding en betrokken bij gemeentelijke projecten zoals Connect en het RMT (regionaal matchingsteam). Ze is daarnaast schaduw praktijkopleider binnen Lore en WZD (Wet Zorg en Dwang) functionaris.Lees meer
    Wilma Mathurin MSc

    Wilma Mathurin MSc

    Wilma Mathurin is als Gz-psycholoog werk­zaam binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg en de SGGZ. Zij is afgestudeerd als ortho­peda­goog en psycho­loog. Tevens is zij in het bezit van een aantekening seksuologie NVVS. Aandachtsgebieden in haar werk zijn (L)VB, ASS, genderdysforie, emotionele ont­wikke­ling, gehechtheid en vraagstukken rond de seksuele gezond­heid.Lees meer
    drs. Jolanda Vonk

    drs. Jolanda Vonk

    Jolanda Vonk is als orthopedagoog-generalist /GZ-psycholoog en seksuoloog werkzaam bij ORO in Helmond en als consulent verbonden aan het CCE. Daarnaast is zij zelfstandig supervisor ( GZ, OG, NIP, NVO en LVSC). Zij is vanaf de oprichting betrokken bij het Landelijk Netwerk Emotionele Ontwikkeling (LNEO) en als deelnemer verbonden aan het Network of Europeans on Emotional Development (NEED).Lees meer
    drs. Sandra Zaal

    drs. Sandra Zaal

    Sandra Zaal is gz-psycholoog, orthopedagoog-generalist, supervisor en seksuoloog. Zij is werkzaam bij Cordaan Jeugd/ VGZ in Amsterdam. Aandachtsgebieden in haar werk zijn emotionele ontwikkeling, gehechtheid en seksuele ontwikkeling. Zij is vanaf de oprichting betrokken bij het Landelijk Netwerk Emotionele Ontwikkeling (LNEO)  en als deelnemer verbonden aan het Network of Europeans on Emotional Development (NEED).Lees meer
  • Literatuur
  • Reviews
2265 ms