Training Liberman: Omgaan met psychiatrische klachten LVB en vrije tijd  (L2404)

€ 710

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
In de zorg is er een verschuiving naar herstelgerichte zorg waarbij cliënten zelf de regie hebben. Onderzoek van Jean Pierre Wilken identificeerde 4 kernhandelingen: verbinden, verstaan, verzekeren en versterken. Het leerdoel is het toepassen van de Liberman (2.0) methodiek voor groeps- en individuele ondersteuning, inclusief vaardigheden voor omgaan met psychische klachten en vrije tijd. De focus ligt op het empoweren van cliënten door kennis, keuzes en vaardigheden aan te reiken.
 
  • Inhoud

    Binnen de ggz, maatschappelijke opvang en andere zorgorganisaties heeft er een paradigma verschuiving plaatsgevonden van 'rehabilitatie' naar 'herstel'. Cliënten zijn nu zelf aan het stuur, waarbij het niet gaat om wat 'wij' met 'u' doen, maar wat u met uzelf doet en hoe wij u hierbij kunnen ondersteunen. Herstelondersteunende zorg staat centraal.

    Belangrijk onderzoek door Jean Pierre Wilken identificeerde 4 kernhandelingen: verbinden, verstaan, verzekeren en versterken (de vier V's).

    Wat leer je?

    • Toepassen van de Liberman (2.0) methodiek op groeps- en individueel niveau.
    • Handvatten bieden voor ondersteuning binnen de vaardigheidsdomeinen: omgaan met psychiatrische klachten LVB en omgaan met vrije tijd.
     
    Vaardigheden omgaan met psychotische en/of andere psychiatrische klachten en LVB:
    1. Herkennen van waarschuwingssignalen
    2. Omgaan met waarschuwingssignalen
    3. Omgaan met blijvende symptomen
    4. Omgaan met alcohol en drugs in het kader van gezondheid en vitaliteit
     
    Vaardigheidsdomeinen van omgaan met vrije tijd:
    1. Voordelen benoemen 
    2. Informatie verzamelen
    3. Uitzoeken wat je nodig hebt
    4. Evalueren en voortzetten van recreatieve activiteiten


    Je helpt kwetsbaarheid verminderen door mensen kennis en macht te geven, keuzemogelijkheden te bieden en vaardigheden aan te leren. Evenwaardigheid in dit proces maakt het niet alleen effectiever, maar geeft ook meer werkplezier.

    Uit de volgende bekende bronnen krijgt u handvatten:

    • Gedragstheorie
    • Leertheorie
    • Relatiegericht werken (SRH-Liberman)
    • Krachtgericht werken (SRH-Liberman)
    • Evenwaardigheid (SRH-Liberman)

     
    Achtergrond van de methoden
    Omgaan met psychiatrische klachten en LVB, en omgaan met vrije tijd, is effectiever vanuit een holistische kijk met een herstelgerichte mensvisie. Ervaringsdeskundigheid is onmisbaar. Kennis uit gedrags- en leertheorieën, ggz en LVB, samen met de Liberman Modules, maakt deze training waardevol voor deelnemers en energiek voor hulpverleners.

    Kort samengevat
    De principes uit deze module komen uit de herstelbenadering, leertheorie en gedragstherapie. Evenwaardige relaties, waar doelen en wensen van deelnemers centraal staan, maken het programma effectief. Kwetsbaarheid verminderen en trainersvaardigheden verbeteren zijn de doelen. De opleiding wordt getoetst op dag twee met een proef van bekwaamheid.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datums

    Datums

    dinsdag 26 en woensdag 27 november 2024 van 10:00-16:30 uur

    (omvang 12 uur)

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Social worker

    Verpleegkundigen, Maatschappelijk werkers, Agogen, Psychologen, Ervaringsdeskundigen en Activiteitenbegeleiders op minimaal hbo-niveau.

  • Docenten
    Carolien van Aar

    Carolien van Aar

    Carolien van Aar werkt als geregistreerd GGZ Agoog bij FPA, afdeling Kompas van de Pompestichting, Pro Persona. Daarnaas is Caroleing docent en coach bij de SRH-opleidingen van de RINO Groep.Lees meer
    Mark Hermsen

    Mark Hermsen

    Mark Hermsen is Praktijkopleider bij Pro Persona & Pompestichting en Senior verpleegkundige bij FPA Kompas, Pompestichting
    Lees meer
    Roderick Jansen

    Roderick Jansen

    Roderick Jansen is manager opleidingen ontwikkeling en kerndocent bij de RINO Groep. Daarnaast is hij vaardigheidstrainer en gecertificeerd management consultant. Hij heeft als achtergrond HBO-V en MGZ-GGZ opleiding (sociale psychiatrische verpleegkundige). Met ervaring in de verslavingszorg en eerste psychosen behandeling.Lees meer
  • Literatuur

    Twee werkboeken voor de trainer, handvatten voor relationele en herstelgerichte vaardigheden en een online omgeving met filmmateriaal.

  • Reviews
750 ms