Schematherapie voor hbo'ers - Blended  (B2544)

Naast kennis ook behandelvaardigheden leren toepassen

€ 825

Selecteer uitvoering:
Inschrijven wachtlijst

Mogelijk t/m 12 maart 2025

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen die last hebben van gedragspatronen die stammen uit het verleden. In deze cursus leer je hoe je zulke patronen herkent en hoe je mensen ondersteunt bij het op gang brengen van gedragsverandering. Je krijgt nieuwe tools en vaardigheden die aansluiten bij wat je in de praktijk al doet binnen je behandeling. Daarmee help je mensen om patronen van vroeger los te laten en laat je meer ruimte ontstaan voor herstel.
 
  • Inhoud

    Veel hbo-opgeleide hulpverleners als POH-GGZ, ggz-agogen en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten houden zich bezig met patiënten met moeilijk gedrag voor zichzelf en de hulpverlener. Bij deze patiënten spelen vaak het levensverhaal (met vervelende gebeurtenissen) en het karakter een belangrijke rol. Het verleden en het karakter hebben de persoon kwetsbaarder gemaakt en beïnvloeden vervolgens ook weer het herstel.

    Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis of een vaak terugkomende depressie. Het helpt de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. In deze cursus maak je kennis met schematherapie; er wordt stilgestaan bij wat schema’s, copingstrategieën en modi zijn, hoe deze ontstaan en zich verder ontwikkelen en bestendigen. Persoonlijkheidsstoornissen worden toegelicht vanuit een schematherapie perspectief en indicaties voor schematherapie worden besproken. Er wordt stilgestaan bij de basisbehoeften van mensen en hoe daar vorm aan te geven.

    Ook is er ruimte om stil te staan wat je nu al binnen de behandeling doet en eventueel vaker zou kunnen toepassen.Je krijgt ook nieuwe tools en vaardigheden aangeleerd die patiënten helpen om schema's die vroeger een doel hadden los te laten, zodat er meer ruimte kan ontstaan voor herstel. Behandeltechnieken worden gedemonstreerd en geoefend tijdens de cursus. Het accent ligt hierbij op het aanleren van diverse technieken en het hanteren van de therapeutische relatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de schema’s van jou als behandelaar en de interactie met de schema’s  modi van de patiënt.

    Wat leer je?

    • Je leert patronen herkennen en te ondersteunen bij het in gang brengen van de gedragsverandering.
    • Je leert schema’s, copingstrategieën en modi bij je cliënten vaststellen en hoe je hierbij de verschillende schemavragenlijsten, copinglijsten  en modivragenlijsten en andere methoden zoals limited reparenting, cognitieve technieken en basis imaginatie technieken kunt gebruiken.
    • Je leert hypothesen te vormen over hoe schema’s, coping stijlen en modi zijn ontstaan vanuit de ontwikkelingsgeschiedenis van de patiënt en deze hypothesen leer je vast te leggen in een casusconceptualisatie.

    Werkwijze

    De cursusopzet is blended, een optimale combinatie van klassikaal en online leren. De twee klassikale lessen (van zes uur) bereid je individueel voor door leeractiviteiten uit te voeren in de online leeromgeving. Je bekijkt instructievideo’s, leest literatuur en maakt praktijkopdrachten.

    Elke lesdag kent een voorbereiding van drie uur. Dit is inclusief het bekijken van video’s en het maken van verwerkingsopdrachten. Het lezen van literatuur staat hier los van. Tijdens de lessen worden deze video’s en verwerkingsopdrachten besproken en er wordt hiermee geoefend. Lesdagen kunnen daarom alleen gevolgd worden als de digitale voorbereiding is afgerond.

    Het voordeel van deze opzet: Je kunt op je eigen tempo door de lesstof en deelnemers starten met hetzelfde (theoretische) kennisniveau aan de lesdagen. Hierdoor is tijdens de klassikale lessen veel ruimte voor het verdiepen en toepassen van de theorie, bespreken van praktijkervaringen en dilemma’s en het oefenen van vaardigheden. Je besteedt hieraan ongeveer drie uur per lesdag.
     

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  • Datums
    Wo 16 april 2025 van 13:00-20:00
    Wo 7 mei 2025 van 13:00-20:00

    (omvang 12 uur)

    Locatie: Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • POH-GGZ
    • Ggz-agoog
    • Verpleegkundig specialist
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Social worker
    • Maatschappelijk werker

  • Docenten
    drs. Chris Korevaar

    drs. Chris Korevaar

    Chris Korevaar is klinisch psycholoog en psychotherapeut, en supervisor Register Schematherapie. Hij is werkzaam als hoofdbehandelaar voor Psymens, in de specialistische GGZ. Daarnaast is hij jaargroepopleider van de opleiding voor gezondheidszorgpsychologen en klinisch psychologenLees meer
  • Literatuur
    Tijdens de cursus dien je te beschikken over het volgende boek: Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen in de literatuur.
  • Reviews
    'Een van de beste nascholingen die ik heb gehad'
    Heel leerzaam om zoveel mogelijk tijdens de lesdagen te oefenen en dat de docent veel praktijkvoorbeelden gaf, hierdoor gaat het echt leven. Een van de beste nascholingen die ik heb gehad, dank jullie wel! - Anoniem
718 ms