Schematherapie voor ouders en het jonge kind  (B2554)

(vanaf zwangerschap tot kinderen 5 jaar)

€ 575

Inschrijven

Mogelijk t/m 3 maart 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
De komst van een baby is voor sommige ouders erg stressvol en doet een groot beroep op hun mentaliserend vermogen. In deze workshop leer je hoe je ouders van jonge kinderen (0-5 jaar) kunt helpen hun eigen modi en schema’s te herkennen en hun ouderlijk reflectief vermogen te vergroten. Je leert interventies die je cliënten helpen om tijdens stressvolle momenten hun emoties te reguleren en vanuit een gezonde volwassene modus sensitief op hun kindje te reageren.
 
  • Inhoud

    De realiteit van het krijgen van een baby komt vaak niet overeen met het geïdealiseerde beeld. Een kindje krijgen kenmerkt een stressvolle tijd vol veranderingen. Eigen (negatieve) vroege hechtingsrelaties kunnen getriggerd worden. Tegelijkertijd doet de komst van een baby een groot beroep op het mentaliserend vermogen. Het mentaliserend vermogen is het beste te beschrijven als het reflectief functioneren in de ‘gezonde volwassene modus’, essentieel in de levensfase waarin de baby het meest afhankelijk is van de ouder.

    Het interpreteren van de signalen van de baby kan een voortdurende uitdaging zijn voor de ouder. Dit kan zorgen voor uitputting. Vroege hechtingsrelaties kunnen getriggerd worden. Een verstoord ouderlijk reflectief functioneren hangt zowel samen met onveilige gehechtheid of een gebrekkige affectregulatie bij de ouder, als met verschillende vormen van psychopathologie bij het kind. Gelukkig hebben behandelingen gericht op het verbeteren van het ouderlijk reflectief vermogen een positieve invloed op de kwaliteit van de verbinding tussen de ouders en hun baby.

    De schematherapie is gericht op ouders met jonge kinderen (0-5 jaar), met als doel het doorbreken van intergenerationele hechtingsproblematiek. Ouders leren hun eigen modi en schema’s te herkennen en hoe deze zijn ontstaan. Zij krijgen inzicht in hoe hun eigen negatieve jeugdervaringen en vroegkinderlijke onaangepaste schema’s doorwerken in het contact met hun kindje en met de partner. Zij leren te voelen wat hun eigen behoeften zijn en de behoeften en de binnenwereld van hun kindje beter te begrijpen. Zo kunnen zij vanuit een gezonde volwassene modus te mentaliseren en sensitief te reageren op hun kindje.

    Wat leer je?

    • Je leert in deze workshop hoe je ouders helpt met het vergroten van het ouderlijk reflectief vermogen.
    • Je leert specifieke interventies, zowel cognitief als experiënteel gericht op de ouder-kind interactie, zoals de schemamodi interactiecirkel.
    • Je leert hoe je cliënten kan helpen om in stressvolle momenten met hun kindje hun emoties te reguleren en vanuit een gezonde volwassene modus sensitief op hun kindje te reageren. 
    • Je leert hoe je cliënten bewust kan maken van de parallelprocessen van hun eigen kwetsbaar kind en eigen behoeften, en hun eigen kind en zijn/haar behoeften.
    • Je leert hoe je schematherapie tijdens de zwangerschap kan toepassen.
    • Je leert specifieke interventies voor partner relatiegesprekken, zowel cognitief als experiëntiëel gericht op de schemamodi interactie.

    Werkwijze

    De cursus bestaat uit theorie, casuïstiek en oefenen, met plenaire oefeningen van experiëntiële technieken, demonstraties van experiëntiële technieken en oefenen in tweetallen.

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datums
    Ma 10 maart 2025 van 09:30-16:30

    Ma 31 maart 2025 van 09:30-16:30



    (omvang 12 uur)



    Locatie: Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je 100% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Gedragstherapeut
    Dit is een verdiepende cursus schematherapie, voor deelname aan de workshop is minimaal een basiscursus schematherapie vereist (bekijk onze basiscursus schematherapie).

  • Docenten
    drs. Esra Schuiling-Kayihan MSc

    drs. Esra Schuiling-Kayihan MSc

    Esra Schuiling is GZ psycholoog, senior schematherapeut en supervisor VGCt. Zij werkt in eigen praktijk en is aangesloten bij Psyche & Zwangerschap. Zij heeft zich met name gespecialiseerd in het werken met moeders die last hebben van depressieve en/of angstklachten met milde persoonlijkheidsproblematiek en moeite hebben met de hechting met hun kindje. Zij heeft een schematherapie groep voor mama's ontwikkeld en voert onderzoek uit naar het effect op de hechtingsrelatie tussen moeder en kind.Lees meer
  • Literatuur
    • Schuiling-Kayihan, E. (2025) Schematherapie voor ouders en het jonge kind. Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum
      Verschijnt voorjaar 2025
  • Reviews
781 ms