Polyvagaal Congres  (C2504)

De Nervus Vagus als verbindende factor bij emotionele en fysieke ontregeling

€ 345

Inschrijven

Mogelijk t/m 2 januari 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Het functioneren van het autonome zenuwstelsel staat centraal tijdens de eerste editie van dit nieuwe congres. Het heeft een zeer belangrijke functie om ons veilig en gezond te houden, want alle vitale lichaamsfuncties worden erdoor aangestuurd én dat betekent dat ontregeling van ‘het systeem’ grote gevolgen kan hebben, zowel lichamelijk als psychisch.
 
  • Inhoud

    Inleiding
    Ziekte en klachten zijn een disbalans in ons lichamelijk en psychisch functioneren. Dit kunnen we beter begrijpen als we vanuit het perspectief en de werking van het autonome zenuwstelsel denken; een complex samenspel van activatie via de sympaticus en inactivatie via de parasympaticus, de nervus vagus. Zolang beide systemen flexibel samenwerken, is er sprake van gezonde activiteit, rust en herstel. Disbalans leidt tot diverse, naast elkaar voorkomende klachten, omdat verschillende eindorganen beïnvloed worden. 

    Het congres is een must voor iedereen die in de spreekkamer merkt dat cliënten ontregeld zijn. Deze ontregeling kan zelfs invloed hebben op jou als professional. Maar wat speelt er precies, en hoe kun je dit beter begrijpen vanuit het functioneren van het autonome zenuwstelsel? En nog belangrijker, hoe kun je deze ontregeling effectief reguleren? 

    Je krijgt antwoord op deze vragen door middel van inspirerende lezingen en verdiepende sessies. Je krijgt concrete tools aangereikt die je direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk. Mis deze kans dus niet om je kennis en vaardigheden te verdiepen en je professionele effectiviteit te vergroten! 

    Programma in het kort 
    Tijdens het plenaire ochtendprogramma wordt het functioneren van het autonome zenuwstelsel toegelicht als lens om naar ontregeling te kijken. De polyvagaal theorie komt aan bod en er wordt ingezoomd op de verbinding tussen het autonome zenuwstelsel en de link tussen psychisch en lichamelijk functioneren. Vervolgens worden de laatste inzichten op het gebied van neuroceptie, ons detectiesysteem voor (on)veiligheid, gedeeld. Tracy Stackhouse, specialist op het gebied van neuroceptie, komt speciaal voor dit congres over vanuit Amerika om haar kennis over dit onderwerp met ons te delen. De ochtend wordt afgesloten met de invloed van de muziek-interventie SSP op zowel lichamelijk als psychisch functioneren. 

    Na een gezamenlijke lunch kies je als bezoeker om deel te nemen aan één van de vier verdiepingssessies waarin je concrete handvatten krijgt aangereikt om te integreren in je dagelijkse werk. Onder de noemer ‘Niets gemist, alles verbonden’ wordt de dag afgesloten met een interactieve plenaire sessie waarin verschillende, (nieuwe) inzichten nog eens de revue passeren zodat je zoveel mogelijk kennis mee naar huis én naar je praktijk neemt. 

    Wat leer je tijdens het congres? 

    • Begrijpen hoe het autonome zenuwstelsel werkt 
    • Ontregeling van het autonome zenuwstelsel herkennen 
    • Herkennen van oorzaken van disbalans  
    • Begrijpen hoe verschillende klachten in verschillende organen uiting zijn van één probleem 
    • Wat je kunt doen om weer meer gereguleerd te worden 
    • Inzichten vanuit de polyvagaal theorie 
    • Hoe groot de impact van (dis)regulatie is 
    • Wat de invloed is van neuroceptie op ons dagelijkse leven en welzijn 
    • Hoe je met een bredere blik naar je cliënt en hun problematiek kunt kijken 
    Voorlopig Programma
    • Inloop met koffie, thee en ruimte om elkaar te leren kennen
    • Centrale opening en lezing Lichaam en Geest, stilstaan en bewegen door dagvoorzitter Milka van Est
    • Lezing: De werking van de Nervus Vagus door Tineke Smit
    • Koffiepauze
    • Lezing (Engels): De invloed van neuroceptie op ons dagelijks leven door Tracy Stackhouse (USA)
    • Uitgebreide lunch
    • Lezing: Onderzoek naar en toepassing van het Safe and Sound Protocol door Heleen Grooten
    • Keuze uit 1 van de vier verdiepingssessies (90 minuten)
    • Koffiepauze
    • Niets gemist, alles verbonden – Interactieve plenaire afsluiting van de dag
     

    Omschrijving lezing: Lichaam en geest
    Dagvoorzitter en psychiater Milka van Est staat stil bij ontregeling en wat de relatie is met het autonome zenuwstelsel. Omdat de polyvagaal theorie en neuroceptie gedurende het congres ruim aan bod komen, zullen hier tijdens de opening al inzichten over worden gedeeld. Ook biedt Milka een maatschappelijk perspectief op hoe lichaam en geest samen kunnen gaan in de Nederlandse Zorg, en wat daarin de uitdagingen zijn.  

    Omschrijving lezing: De werking van de Nervus Vagus 
    Van alle hersenzenuwen is de Nervus Vagus het meest complex. Het functioneren van o.a. het hart, de longen, de maag en het darmstelsel worden er door beïnvloed en de zenuw zorgt voor tal van automatische reacties in ons lichaam, inclusief emotionele reacties. Tijdens deze lezing deelt kind- en jeugdpsychiater Tineke Smit haar inzichten over de complexiteit van de Nervus Vagus en hoe je hier als professional gebruik van kunt maken in bestaande therapieën.  

    Omschrijving lezing: De invloed van neuroceptie op ons dagelijks leven 
    Vooraanstaand kindertherapeut Tracy Stackhouse komt speciaal voor deze lezing over uit Amerika om uitgebreid inzicht te delen over neuroceptie en de impact ervan op ons leven. Ons autonome zenuwstelstel is betrokken bij hoe we reageren op bedreiging en wat dat betekent voor onze gezondheid en welzijn. 

    Omschrijving lezing: Onderzoek naar en toepassing van het Safe and Sound Protocol 
    In deze lezing geeft logopedist en traumatherapeut Heleen Grooten uitleg over het Safe and Sound Protocol, een non-invasieve luistermethode en worden uitkomsten van onderzoek naar deze methode besproken. 

    Tijdens het middagprogramma kies je voor deelname aan één van onderstaande verdiepingssessies:

    NIP Psycholoog Wianda Hoogakker geeft een praktische workshop waarin je je eigen autonome zenuwstelsel verkent en disregulatie in kaart brengt. En hoe ziet je zenuwstelsel er eigenlijk uit in gereguleerde toestand? We werken hiervoor met het ladder-model van Deb Dana. Tijdens deze sessie leer je hoe je bijstuurt bij ontregeling waardoor je inzicht krijgt in de mogelijkheden om jezelf weer te reguleren. Een workshop die zowel van waarde is in je privéleven als in je rol als professional. 

    Logopedist en traumatherapeut Heleen Grooten deelt tijdens deze verdiepingssessie haar visie over het belang van veiligheid en co-regulatie in relatie tot lichamelijke en psychische klachten. Aan de hand van het bijzondere levensverhaal van kunstenaar en ervaringsdeskundige Gerrie Jilesen krijg je inzicht in hoe een klacht de juiste plaats krijgt als je wordt gezien als mens in z’n geheel. 

    Psychiater Milka van Est neemt je tijdens deze verdiepende sessie mee in de impact van ontregeling door traumatische ervaringen. Zowel het psychische als lichamelijke functioneren wordt beïnvloed, wat kan leiden tot een scala aan klachten en ziektes. Het is maar de vraag welk orgaansysteem het meeste problemen geeft of welk symptoom het meest op de voorgrond staat. Dit bepaalt in grote mate naar welke hulpverlener iemand verwezen wordt en wat als primair probleem wordt behandeld en wat als 'lastige' comorbiditeit wordt gezien. Door klachten te zien als een uiting van ontregeling ga je comorbiditeit verwachten en kan herstel vanuit vele invalshoeken worden ingezet en ondersteund.   

    Kind- en jeugdpsychiater Tineke Smit verkent hoe autonome dysregulatie in systemen werkt. We zullen nader stilstaan bij de gelaagde relaties in een gezin. Naast een centraal deel zullen we met persoonlijke voorbeelden uitwerken hoe neuroceptie onze interacties beïnvloedt en hoe daar mee om te gaan. 

  • Datum

    Datum

    Donderdag 6 februari 2025 van 9.00 - 16.30 uur

    Adres: Hotel Theater FIGI, Het Rond 2, 3701 HS Zeist

    Locatie

    Zeist
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en het congres met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Psychiater
    • POH-GGZ
    • Verpleegkundig specialist
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Hbo-verpleegkundige
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Social worker
    • Maatschappelijk werker
    • Vaktherapeut

  • Sprekers
    drs. Milka van Est

    Spreker: drs. Milka van Est

    Milka van Est is psychiater en gecertificeerd Sensorimotor therapeut. De splitsing tussen lichaam en geest heeft haar altijd bevreemd. “We hebben geen lichaam, we zíjn een lichaam”. Ze is werkzaam in haar vrijgevestigde psychotherapie praktijk voor complex trauma en dissociatieve problematiek. Tevens is zij voorzitter van SPIPA-NL, de Nederlandse vereniging voor Sensorimotor Psychotherapy.Lees meer
    Heleen Grooten

    Spreker: Heleen Grooten

    Heleen Grooten is logopedist/traumatherapeut en docent. Studies in systeem- en lichaamsgerichte trauma therapie (o.a. Somatic Experiencing). Onderzoek naar effectiviteit Safe and Sound Protocol bij functionele stem- en keelklachten. Medevertaler van de boeken van Deb Dana, over polyvagaaltherapie. Voorzitter Nederlands Polyvagaal Instituut.
    Lees meer
    Wianda Hoogakker

    Spreker: Wianda Hoogakker

    Wianda Hoogakker is Psycholoog NIP en traumatherapeut. Wianda Hoogakker volgde verschillende trainingen in lichaamsgerichte methodes (o.a. Somatic Experiencing en de Foundations Training bij Deb Dana). Ze verzorgt regelmatig trainingen en workshops over de polyvagaal theorie en zenuwstelsel regulatie aan zowel professionals als individuen. Daarnaast werkt zij in haar praktijk in Amstelveen en is penningmeester van het Nederlands Polyvagaal Instituut.Lees meer
    Tineke Smit

    Spreker: Tineke Smit

    Tineke Smit is kind- en jeugdpsychiater. Vanaf 2019 combineert zij reguliere kennis met inzichten vanuit de polyvagaal theorie en lichaamsgerichte aanpak. Zij werkt sinds 2020 in een zelfstandig gevestigde praktijk. Haar interesse ligt bij concrete toepassingen vanuit kennis van anatomie en fysiologie. Zij schreef in 2023 een reactie in het tijdschrift GZ- psycholoog waarin kritiek op de polyvagaal theorie werd geuit. Kritisch blijven denken betekent voor haar ook andere kennisvelden op hun waarde onderzoeken en integreren waar zinnig.Lees meer
    Tracy Stackhouse

    Spreker: Tracy Stackhouse

    Tracy Murnan Stackhouse, MA, OTR is uitvoerend directeur van Developmental FX (DFX) in Denver, Colorado, een non-profitorganisatie die klinische- en trainingsdiensten levert om de pediatrische therapeutische praktijk te betrekken en te verbeteren.
    Ze is als vooraanstaand kinderergotherapeut (OT) betrokken bij klinische behandeling, onderzoek, mentoring en training met betrekking tot OT-interventie voor mensen met neurologische ontwikkelingsstoornissen, met name het Fragile X-syndroom en autisme.
    Tracy heeft verschillende boeken geschreven over sensorische integratie en neurologische ontwikkelingsstoornissen en geeft nationaal en internationaal les over sensorische integratie, autisme, fragiele X en aanverwante onderwerpen. Ze heeft een masterdiploma in ontwikkelingspsychologie/neurowetenschappen.Lees meer
  • Reviews
796 ms