Deze opleiding is volledig online en dus heel geschikt als je een grote(re) reisafstand hebt of liever volledig online wilt leren. Gaat je voorkeur uit naar de blended versie (een combinatie van klassikale en online bijeenkomsten, zelfstudie en samenwerkingsopdrachten)? Kies dan voor de Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Inleiding (30 uur) - Blended.
Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Inleiding (30 uur) - Online (GT3253-O)
Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Inleiding (30 uur) - Online
€ 825
Mogelijk t/m 9 april 2025,
tenzij eerder vol
- Inhoud
Wat leer je?
In dit inleidende deel ligt de nadruk op het praktisch bezig zijn met elementen uit het gedragstherapeutisch proces. Daarnaast werk je aan het ontwerpen van functieanalyses en therapieplannen.
Werkwijze
De volgende thema's komen aan bod:
- filosofische en historische achtergrond van de gedragstherapie
- leermodel en leerprincipes
- functie-analyses
- betekenisanalyse
- holistische theorie
- modificatieprocedures
- overige elementen van het gedragstherapeutische proces zoals: metingen, behandelplan, de relatie therapeut-cliënt en evaluatie van de behandeling.
Elke bijeenkomst start je met een (korte) bespreking van de theorie en het huiswerk. Vervolgens worden de verschillende thema's met behulp van praktische oefeningen, rollenspel en actieve uitwisseling tussen mede-cursisten en met de docent aan de orde gesteld. De theorie wordt getoetst. Daarnaast word je geacht een casus uit eigen praktijk te beschrijven in gedragstherapeutische termen. Kennis en vaardigheid wordt tijdens de bijeenkomsten getoetst en beoordeeld op inbreng en functioneren in de groep.
Naast de 30 cursusuren (combinatie van bijeenkomsten en e-learning) dien je rekening te houden met een studiebelasting van 105 huiswerkuren (literatuur bestuderen en huiswerkopdrachten).De cursus wordt ondersteund met een online leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Iedere lesdag wordt de literatuurkennis klassikaal en in spelvorm met elkaar getoetst.
Het inleidende gedeelte van de cursus wordt afgesloten met een verslag van de OGM met hierin opgenomen:
-Beschrijving van de meegegeven registratieopdracht
-FA/BA
-Reflectie op jezelf als therapeut (positieve en negatieve)Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Vraag een offerte aan.
Onderdeel van: - Datums
Datums
De geheel online gegeven cursus start op 23 april 2025. Je maakt zelf een aanvang met oriëntatie en voorbereiding op de opdrachten in de leeromgeving.
Woe. 7 mei 2025 van 09.30 - 13.30 uur
Woe. 21 mei 2025 van 09.00 - 10.00 uur
Woe. 4 juni 2025 van 09.30 - 16.30 uur
Woe. 18 juni 2025 van 09.00 – 10.00 uur
Woe 25 juni 2025 van 09.30 - 16.30 uur
De zelfstudie bedraagt 4 - 8 uur per week.
(Omvang: 30 uur)Locatie
Online - Accreditatie
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog15 uur behandeling, 15 uur diagnostiek, 8,5 uur extra literatuurstudie
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog30 uur
- NVO - Registratie Orthopedagoog-Generalist15 uur behandeling, 15 uur diagnostiek, 8,5 uur extra literatuurstudie
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist30 uur
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog30 uur
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog30 uur
- VGCt - Registratie Cognitief Gedragstherapeut30 uur
- VSR - Herregistratie Verpleegkundig Specialist30 punten scholing Verpleegkundig specialist
- vLOGO - Vereniging Landelijk Orgaan Gz-opleidingen3 ECT Behandelingsmodellen en strategieen, 0,5 ECT Diagnostische modellen en strategieën, 0,5 ECT Psychopathologie, 1 ECT Gespreksvoering, observatie en rapportage
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je voldoet aan de volgende eisen:
- Je bent 100% aanwezig bent geweest
- Je hebt de cursus met goed gevolg afgerond - Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Gedragstherapeut
- Systeemtherapeut
- Psychiater
- Arts
- Jeugdarts
- Verpleegkundig specialist
- Professionals die van plan zijn om gewoon lid van de Vereniging voor Gedragstherapie (VGCt) te worden.
- Professionals die in de praktijk werken met cognitieve gedragstherapie en hun kennis en ervaring willen verdiepen en theoretisch onderbouwen.
Vanaf het verdiepende deel is het van belang dat je in de praktijk zelf cliënten behandelt met cognitieve gedragstherapie. Je dient dan minimaal twaalf uur per week werkzaam te zijn op het gebied van de GGZ, Jeugdzorg of onderwijs, waarvan minstens zes uur besteed aan cognitieve gedragsbehandelingen. Deze uren mogen ook worden opgedaan binnen een werkervaringsplek. Indien dit niet het geval is dan moet je in ieder geval werken met cliënten met psychische problemen. Bij twijfel over de werksetting en gelegenheid tot oefenen van het geleerde, neem contact op met de RINO Groep.
Je bent afgestudeerd in de sociale wetenschappen of geneeskunde. Basiskennis van psychiatrie (op WO niveau) wordt verondersteld.
Wanneer je de ambitie hebt om je verder te ontwikkelen op het gebied van cognitieve gedragstherapie is het goed om te weten dat een voorwaarde voor registratie bij de VGCt is dat er maximaal 1 jaar zit tussen de laatste lesdag van de 30-urige inleiding en de start van het 70-urige verdiepende deel van de basiscursus cognitieve gedragstherapie.
-
Docenten
Jorien Denie-van den Bosch
Drs. Barbara Raaijmakers
Drs. Barbara Raaijmakers is Gz-psycholoog, cognitief gedragstherapeut, supervisor VGCt en coach voor mensen met werk- en ontwikkelvraagstukken. Ze is eigenaar van haar eigen onderneming Verder. Psychologie en Coaching en werkt als vrijgevestigd therapeut in de basis ggz (volwassenenzorg). Sinds 2021 is zij docent bij de RINO Groep en sinds 2022 binnen de GZ opleiding bij Radboud Centrum Sociale Wetenschappen. Hiervoor is zij meer dan 15 jaar werkzaam geweest binnen zowel de basis als specialistische zorg en werknemerszorg.
Haar specialisatiegebieden zijn CGT, burnout klachten en angst- en stemmingsklachten. Bij de RINO Groep is Barbara Raaijmakers docent voor de online basiscursus cognitieve gedragstherapie.Lees meer - LiteratuurUiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
- Korrelboom & Ten Broeke (2013). Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie. Coutinho.
- Hermans, D., Raes, F. & Orlemans, H. (2017). Inleiding tot de gedragstherapie. Houten: BSL.
- Reviews