Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen  (A2671)

€ 560

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 6 februari 2026,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen gaan vaak een ingewikkeld samenspel aan met andere psychische, gedrags- en systeemproblemen. In deze cursus leer je deze stoornissen herkennen en ontdek je de mogelijkheden van diagnostiek en behandeling. Met deze deskundigheid kun je bijdragen aan de psychische én lichamelijke gezondheid van ouderen.
 
  • Inhoud

    Persoonlijkheidsstoornissen komen veel meer voor onder ouderen dan menigeen denkt! Het is van belang om persoonlijkheidspathologie bij ouderen vroegtijdig te detecteren. Vaak kunnen psychische klachten en gedragsproblemen bij ouderen (mede) verklaard worden door persoonlijkheidsproblematiek. In deze situaties is op de persoonlijkheidsstoornis toegespitste behandeling nodig, of gedragsadvisering voor de mantel- en professionele zorgverleners. Verder blijkt dat de prognose van een psychische stoornis of somatische aandoening slechter is in aanwezigheid van persoonlijkheidspathologie. Dit komt mede doordat de therapietrouw bij deze patiëntengroep doorgaans minder is. Ook de kans op een recidief van een psychische stoornis zoals depressie of angststoornis is groter. In het behandeltraject dient hiermee rekening te worden gehouden. Complicerende factor is dat gedragsmanifestaties van persoonlijkheidspathologie op latere leeftijd gekleurd kunnen worden door cognitieve problematiek, somatische problemen en omgevingsaspecten, zoals het verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis. Verder zijn er zowel klachtgerichte als op de persoonlijkheidsstoornis zelf gerichte behandelingen voorhanden.

    Deze cursus gaat in op de etiologie, prevalentie, uitingswijzen, diagnostiek, behandeling en gedragsadvisering van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen (>60 jaar). Het thema persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen en al zijn facetten staan centraal.

    Aan bod komen:

    • Persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen: epidemiologie en fenomenologie in de derde en vierde levensfase.
    • Diagnostiek op multidisciplinaire wijze: hierbij wordt gefaseerd gewerkt om zo optimaal mogelijk aan te sluiten op de mogelijkheden en onmogelijkheden van de oudere patiënt. Ook het belang van heteroanamnestische informatie komt daarbij aan de orde.
    • Behandeling en bejegening van de oudere patiënt met persoonlijkheidsproblematiek: de laatste ontwikkelingen op het gebied van behandeling.

    Wat leer je?

    • Je leert kennis en deskundigheid op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen bij oudere patiënten.
    • Je bent in staat om een overzicht te ontwikkelen van de toepassingsmogelijkheden van persoonlijkheidsdiagnostiek binnen de dagelijkse praktijk van de oudere patiënt in de Nederlandse ggz en de VVT-sector.
    • Je doet inzicht op over 'diagnostiek en dan verder': het belang van diagnostiek in het kader van indicatiestelling van behandeling en gedragsadvisering
    • Je bent bekend met de belangrijkste behandelopties van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datums
    Vr 13 maart 2026 van 09:30 tot 16:30
    Vr 10 april 2026 van 09:30 tot 16:30

    (omvang 12 uur)

    Locatie: Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Verpleegkundig specialist
    De cursus is uitermate geschikt voor verpleeghuispsychologen.

  • Docenten
    dr. Machteld Ouwens

    dr. Machteld Ouwens

    Dr. Machteld Ouwens is klinisch psycholoog/psychotherapeut, supervisor VGCt, senior schematherapeut en senior wetenschappelijk onderzoeker. Zij is werkzaam bij PersonaCura, topklinisch centrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of ontwikkelingsstoornissen bij ouderen van GGz Breburg. Machteld is lid van het Expertpanel Persoonlijkheid en Ouderen (EPO), een Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband rondom persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Daarnaast is ze verbonden aan TRANZO, Tilburg University, als scientist-practitioner.Lees meer
    Prof. dr. Arjan Videler

    Prof. dr. Arjan Videler

    Prof. dr. Arjan Videler is psychotherapeut, gz-psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker naar persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen, in het bijzonder de behandeling daarvan. Hij is werkzaam bij PersonaCura, topklinisch centrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of ontwikkelingsstoornissen bij ouderen, onderdeel van GGz Breburg.

    ArjanVideler is verbonden aan de afdeling Tranzo van Tilburg University als bijzonder hoogleraar ‘psychotherapie bij ouderen’. Verder is hij lid van het Expertpanel Persoonlijkheid en Ouderen (EPO), een Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband rondom persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Videler is supervisor VGCt en docent behandeling bij ouderen voor de KP-opleiding en de psychotherapieopleiding, en redacteur van het Handboek persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Tevens is hij coauteur van het boek Met de jaren: waarom het wel zin heeft om ouderen met psychische problemen te behandelen en redacteur van het boek Schematherapie bij ouderen met persoonlijkheidsproblematiek· Videler is gepromoveerd in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen aan Tilburg University in Nederland en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in België. In zijn klinische, onderwijs- en onderzoeksactiviteiten is hij altijd geïntrigeerd geweest door persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen en de mogelijkheden om de effecten van psychotherapie bij ouderen te vergroten.Lees meer
  • Literatuur

    Tijdens de cursus dien je te beschikken over het volgende boek:

    De cursuskosten zijn exclusief eventueel aan te schaffen literatuur (ongeveer € 70,-)
     
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen in de literatuur.
  • Reviews
669 ms