verschillende categorieën
Categorie
Voor wie
Accreditatie
Niveau
Lesvorm
Problematiek
Werkveld
Cliënt doelgroep
(Beroeps)opleiding
Behandelvorm
Taakgebied
Startdatum
Weekdag
Omvang
Nieuw
Psychotherapeutische behandelvormen
Ggz volwassenen
Herstel
POH-GGZ en wijkteams
Jeugd, gezin en onderwijs
Ouderen
Forensische zorg
Verstandelijke beperking
Autisme
Medische psychologie en seksuologie
Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking
Voor mensen met een verstandelijke beperking is het aangaan van een seksuele relatie vaak lastig, terwijl ze er net zoveel behoefte aan hebben als ieder ander. In deze cursus ontdek je hoe je hen ondersteunt en begeleidt in het leren kennen en accepteren …
Verstandelijke beperking en suïcide: diagnostiek, begeleiding en behandeling
Hoe herken je die cliënten met een verstandelijke beperking die het meeste risico lopen op het plegen van suïcide? Wat maakt dat juist deze cliënten risico lopen? Tijdens deze cursus leer je over risicotaxatie van suïcidaal gedrag bij deze doelgroep en …
Emotionele ontwikkeling en welbevinden: Diagnostiek (SEO-V en SEO-R²) en interventies
Werk jij met mensen die zorg en behandeling ontvangen binnen de (verstandelijke) gehandicaptenzorg of ggz, binnen een forensisch kader, of die op het (speciaal) onderwijs zitten? In deze cursus leer je hoe je de SEO (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling, …
Behandelprogramma Pas op de grens
Voor de Forensische Academie ontwikkelde de Waag een driedaags opleidingstraject 'Pas op de grens'. Dit programma is bedoeld voor cliënten met een LVB die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond en bij wie sprake is van een matig of hoog …
Leergang Zelfverwondend gedrag
Zelfverwonding is een veelvoorkomend probleem met enorme consequenties. In de leergang ‘Zelfverwondend gedrag’, die CCE in samenwerking met de RINO Groep organiseert, worden gedragskundigen, Artsen Verstandelijk Gehandicapten (AVG) en managers in de …
Verdiepingscursus traumadiagnostiek en EMDR therapie bij mensen met een verstandelijke beperking
Het is vaak ingewikkeld om te bepalen of psychische en gedragsproblemen primair het gevolg zijn van onverwerkte beschadigende levenservaringen of dat het symptomen zijn van een bijkomende neurobiologische ontwikkelingsstoornis als de VB, ADHD of ASS. In …
Psychopathologie bij (jong)volwassenen met een lichte verstandelijke beperking
Diagnostiek en behandeling bij (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking en probleemgedrag vraagt specifieke deskundigheid. Is het gedrag 'normaal' bezien vanuit het ontwikkelingsniveau of is er iets anders aan de hand? Hoe ga je een …
Yucelmethode bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)
Met de Yucelmethode kun je mensen met een licht verstandelijke beperking beter helpen om knelpunten te analyseren en op te lossen, of een concrete hulpvraag te formuleren. Het 'blokkensysteem' geeft ze meer zicht op hun eigen situatie en leert ze om …
Diagnostiek van gehechtheidsproblemen bij kinderen en jeugdigen met een verstandelijke beperking
Hoe signaleer je een verstoorde gehechtheid bij kinderen met een verstandelijke beperking? In deze cursus leer je om de signalen in het gedrag te herkennen die hierbij horen. Ook leer je ze te scoren met verschillende diagnostische instrumenten. Je …
Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag
Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om probleemgedrag te verklaren en te begrijpen. Deze cursus is bedoeld voor academici die werkzaam zijn in de zorg en in hun werk te maken hebben met ernstig en langdurig probleemgedrag. We gaan in op …
Autisme en een verstandelijke beperking
Hoe begeleid je mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in combinatie met een verstandelijke beperking? Deze cursus leert je om anders te kijken naar het gedrag van je cliënt en om interventies aan te passen. Je oefent hoe je je houding en …
Mentaliseren Bevorderende Begeleiding bij cliënten met een verstandelijke beperking
Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, emoties en bedoelingen die je eigen gedrag of het gedrag van anderen bepalen. In de MBT-cursus leer je hoe je mentaliseren kunt bevorderen bij cliënten met een verstandelijke (of visuele) …
Gespreksvoering met ouders: samen optrekken in het belang van het kind
Als je werkt met kinderen of jongeren heb je ook met hun ouders te maken. Dit is niet altijd makkelijk. Je komt soms ouders tegen die dingen doen of zeggen die afwijken van de algemene opvattingen over hoe je als ouder 'hoort' te handelen in het belang …
E-learning zelfverwondend gedrag, begrijpen en interveniëren
Deze e-learning module gaat over de aanpak bij ernstig en aanhoudend zelfverwondend gedrag bij mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Hoe ernstig het zelfverwondend gedrag ook is, er zijn altijd mogelijkheden om de ogenschijnlijk …
Veel culturen, één zorg
In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijg je te maken met mensen met verschillende culturele achtergronden. In deze training ontdek je de invloed van culturen op hoe mensen denken en voelen, en leer je daarbij stil te staan in elke …
Post-mbo opleiding autisme
Als begeleider van mensen met autisme wil je je cliënten graag goed begeleiden. Je wil je cliënt helpen om met minder stress en met meer vertrouwen in het leven te staan. Wanneer er sprake is van probleemgedrag wil je de achtergrond daarvan begrijpen. …
Het Waaiermodel: de sleutel tot effectieve aanpak van complex gedrag bij jongeren
Ervaar jij ook dat de behandeling van jongeren met complexe gedragsproblemen vaak moeizaam verloopt en niet het resultaat geeft waar je zo op hoopte? Het Waaiermodel combineert vijf kennisdomeinen en neemt je bij de hand bij de stappen die je samen met …
Leefklimaat in de residentiële zorg
Bij de behandeling en begeleiding van jongeren en mensen met een licht verstandelijke beperking is een positief leefklimaat heel belangrijk. In deze cursus leer je hoe je zo’n positief leef- en leerklimaat kunt organiseren en welke elementen eraan …
Herkennen van en omgaan met cliënten met een licht verstandelijke beperking
Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) kunnen met de juiste ondersteuning van een buurt- of wijkteam beter functioneren. In deze cursus leer je een LVB herkennen en doe je vaardigheden op voor een effectieve communicatie en bejegening. Je …
Hulpverlenen aan slachtoffers van loverboyproblematiek
Meisjes en vrouwen met een verstandelijke beperking lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van loverboys. Tijdens deze incompany cursus leer je deze problematiek te signaleren en bespreken met cliënten en hun naasten. Je oefent met …
(SG)LVB-problematiek vraagt specifieke zorg
Een belangrijk deel van de mensen met psychiatrische of gedragsproblemen heeft ook een verstandelijke beperking. In deze cursus leer je zo'n beperking bij je cliënten herkennen en begrijpen wat die met zich meebrengt. Met die kennis kun je de bejegening …
FACT voor (SG)LVB
FACT is een vorm van supportgericht werken die het mogelijk maakt om flexibele, multidisciplinaire zorg op maat te bieden. In deze cursus leer je het FACT-model vertalen naar jouw specifieke cliëntgroep van mensen met een licht verstandelijke beperking. …
Psychopathologie bij mensen met een verstandelijke beperking voor mbo- en hbo-geschoolden
Als begeleider in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kom je regelmatig cliënten tegen met gedrags- of psychiatrische problemen. In deze cursus leer je deze problemen herkennen en begrijpen en ontdek je hoe je ermee om kunt gaan. Ook is …
Opleiding werken met mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe problematiek
Werk jij met mensen met een LVB en gedrags- en/of psychische problemen, waarvan een deel ook een forensische achtergrond heeft? Wil je leren hoe je hen beter kunt begeleiden en ondersteunen? Deze opleiding van De Borg en de RINO Groep is op hbo-niveau en …
Herkennen en behandelmogelijkheden van trauma bij mensen met een verstandelijke beperking
Mensen met een verstandelijke beperking lopen een relatief groot risico op trauma. Maar hoe herken je trauma bij deze groep? In deze cursus leer je symptomen van posttraumatische stressklachten signaleren bij kinderen en volwassenen met een …
Probleemgedrag in context: de rol van de gedragskundige
Deze zevendaagse leergang is bedoeld voor gedragskundigen die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Centraal staat je eigen rol en positie als gedragskundige bij het realiseren van veranderingen bij ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De …